Meme Kanserinde "Gözlemleyerek Yapılan Muayene" ve "Elle Yapılan Muayene" yöntemleri ile ilk muayeneyi kendiniz de yapabilirsiniz.
Bazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerle kanser başlayabiliyor. Meme derinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, kanserin ilk bulgusu olabiliyor. Meme derisinde böyle değişiklikler fark ediyorsanız, hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
Meme başındaki değişiklikler de kanser açısından önemli olabiliyor. Özellikle meme başı çevresinde ortaya çıkan kızarıklık, yara gibi değişiklikler memede bir kitle olmasa bile kanser bulgusu olabiliyor.
Bazı kadınlarda çocukluktan itibaren her iki meme başı da içe çekik olabiliyor. Bu, herhangi bir hastalık anlamına gelmiyor. Böyle durumlarda bebek emzirmek çoğu kez mümkün olmuyor. Bu gibi yapısal bozukluklar kozmetik amaçlı olarak, yani sadece görünüm açısından ameliyatla düzeltilebiliyor. Kanser açısından önemli olan, tek memenin başının son zamanlarda içeri çekilmesi. Böyle bir durumda mutlaka hekiminize başvurmanız gerekiyor
Meme başlarının pozisyonlarında da değişiklik olabiliyor. Meme başı bir tarafa doğru çekilebiliyor. Bu da bir kanserin belirtisi olabiliyor
Genellikle her iki meme simetrik değildir ve bir meme diğerinden daha büyük olabilir. Bu normal bir yapıdır. Bazen memelerin genel yuvarlaklığında veya şeklinde de değişiklik olabilir. Kanser açısından önemli olan, sonradan gelişen simetri değişikliğidir.
Memenin bir salgı bezi olması nedeni ile zaman zaman meme başından akıntı gelebilir. Çoğu zaman önemli olmamakla birlikte nadir de olsa bir kanser belirtisi olabilir; bu nedenle uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Meme dokusu bir salgı organı olması nedeni ile devamlı olarak sıvı üretiliyor. Üretilen bu sıvı süt kanallarından tekrar geriye emiliyor. Bazı durumlarda bu sıvının emilmesi yetersiz olunca bu sıvı meme başından dışarı akabilir. Meme başı akıntısının büyük bir kısmı normal veya memenin kanser olmayan değişiklikleri ile ilgilidir
Özellik taşıyan meme akıntısı, akıntının meme başını sıkmadan kendiliğinden gelmesidir. Bu durum, sütyenin veya çamaşırın ıslanması şeklinde fark edilir.
Bazı hormon bozukluklarında (anovulatory sendrom) memede reaksiyonel bir akıntı ortaya çıkabilir.
Kanda prolaktin hormonu seviyesi yüksekliğinin olduğu durumlarda da meme başından akıntı gelebilir
Sebebi tam açıklanamayan bazı nedenlerle süt kanalı duvar yapısı bozulur ve süt kanalı genişler Buna duktal ektazı denir. Bu yapısal bozulma süt kanalından akıntı gelmesine neden olur. Bu durumun meme kanseri ile ilgisi yoktur
Bazı antidepressan ilaçlar, bazı antihipertansif ilaçlar, bazı doğum kontrol hapları meme başı akıntısına sebep olabilir.
Süt kanlı içinde bulunan Papillom dediğimiz kitle meme başının kanlı akıntıları içinde en sık rastladığımız oluşumdur. Kanalın meme başına yakın bulunan bölgesindeki papillom kanser özelliği taşımaz; fakat meme başından uzakta bulunan (periferde) papillomların kanser olma olasılığı bulunur. Bazen süt kanalı içinde bulunan akıntı katılaşarak papilloma benzer bulgulara neden olabilir.
Süt kanalı içinde bulunan kanser dokusu burada irritasyona neden olarak su gibi berrak veya kanlı akıntıya neden olabilir.
Akıntının rengini içerdiği kimyasal maddeler belirler. Özellikle meme başı sıkıldığı zaman sarı–yeşil arası renkte, boza kıvamında olan akıntı normal kabul ediliyor. Koyu yeşil veya kahverengi akıntı da önem taşımıyor. Gebe olmayan kadınlarda meme başından süt gelmesi de kanser bulgusu değildir; bu durum vücudun hormon değişikliği ile ilgili olabilir. Sadece kanlı akıntı veya su gibi berrak akıntı önem taşıyor ve bu akıntının incelenmesi gerekiyor.
Eğer akıntı her iki memeden de geliyorsa bu bulgu bizi daha çok tüm vücudu tutan nedenlere götürür ve kanserden uzaklaştırır. Akıntı tek bir memeden geliyorsa tek bir kanal ağzından mı yoksa birkaç kanaldan ağzından birden mi geliyor bakılır. Birkaç kanal ağzından birden(meme başında birkaç noktadan birden) geliyor ise bu da bizi kanserden uzaklaştırır. Tek bir memenin tek bir kanal ağzından geliyor ise bu bizi kanser açısından endişelendirmelidir.
Meme başından akıntı gelen her kadın mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Hekim tarafından muayene edilerek akıntının niteliği incelenir.
Mamografi ve meme ulutrasonu gibi tetkikler yapılarak akıntının sebebi araştırılır. Bazı durumlarda akıntının geldiği süt kanalı ağzından ince bir kanül ile girilerek kanal içine boyalı madde verilir mamografi çekilir. Buna galaktografi denir. Bu şekilde süt kanalını tıkayan bir oluşum var mı araştırılır.
Eğer kanlı veya su gibi berrak bir akıntı var ise akıntıdan örnek alınarak patolojiye gönderilir ve akıntının hücresel yapısı incelenir.
Kadınların büyük bir çoğunluğu, hayatlarının bir döneminde memelerinde bir sertlik fark ediyorlar. Böyle bir durumda akla ilk olarak kanser geliyor. Bu kitlelerin büyük bir kısmı iyi huylu tümörler. Bununla birlikte araştırılmaları gerekiyor.
Elinize gelen kitle 2 farklı yapıdan biri olabilir. Kitle, içi sıvı dolu bir kese olabilir. Buna kist diyoruz. Kistler genellikle adet zamanları daha da büyür ve ağrılıdırlar. Özellikle menopoz öncesi 40 lı yaşlarda daha sık görülür. Diğer bir olasılık da, içi farklı bir doku ile dolu bir kitle olabilir; buna da solid kitle diyoruz. Bu iki farklı yapıyı ayırmanın en iyi yolu kitlenin ultrason ile incelenmesidir.
Kistler genellikle memenin iyi huylu tümörleridir. Boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişiyor. 25 yaş altındaki kadınlarda nadir, menopoza yaklaşmış kadınlarda daha sık görülüyor.
Kistlerin içi iğne ile boşaltılarak içindeki sıvı incelenebilir. Eğer kanlı bir sıvı içeriyorsa, kistin ameliyatla çıkartılıp incelenmesi öneriliyor. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi gören bir kadında kist ortaya çıkmışsa, içerdiği sıvı kanlı olsun veya olmasın patolojiye gönderilerek incelenmesi öneriliyor.
Eğer bir kist iğne ile boşaltıldıktan sonra 4-6 hafta içinde tekrar ediyorsa, ameliyatla çıkartılması önerilebilir. Ayrıca kistin bir kısmı, solid dediğimiz meme dokusundan farklı bir yapı içeriyorsa, yine kistin ameliyatla çıkartılması öneriliyor.
Memede sıvı içermeyen, içi farklı hücrelerle dolu olan kitlelere solid kitle diyoruz. Solid kelimesi katı anlamına geliyor. Solid kitlelerin kanser olma olasılıkları kistlere göre daha yüksek. Genç bir kadının memesinde saptanan solid bir kitlenin kanser olma olasılığı yüksek değil: Yaş ilerledikçe kanser olasılığı artıyor. 40 yaş üzerindeki bir kadının memesinde saptanan solid bir kitle, aksi ispat edilene kadar kanser şüphesi taşır bu nedenle mutlaka araştırılması gereklidir.
Memede saptanan kitle, mamografi ve ultrasonla değerlendirilerek kanser olma olasılığı araştırılır. Bu yöntemlerle kesin teşhis koymak mümkün değil. Ancak kitleden alınan parçanın patolojide incelenmesiyle kesin tanı konabiliyor.
Koltuk altında ele gelen bir kitle, birçok nedene bağlı olan bir lenf bezi büyümesi olabilir; fakat bazen meme kanserinin ilk bulgusu da olabilir. Bu nedenle eğer elinizde ve kolunuzda son zamanlarda bir İnfeksiyon geçirmediyseniz, bu kitlenin incelenmesi gerekiyor.
Meme Sağlığı ile ilgili hizmet, bilgi alabileceğiniz doktorlarımızla tanışın.