Nöroloji, beyin, omurilik, sinir sistemi ve kaslarla ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Özel Jimer Hastanesi Nöroloji bölümünde Nöroloji uzmanımız her hastanın durumunu son bilimsel gelişmeler ışığında bireysel olarak değerlendirerek tanıya en uygun tedavi yöntemini belirleyerek, hastalarımıza en üst düzeyde sağlık hizmeti sunmaktadır.
Hedefimiz, nörolojik hastalıkların erken teşhis edilmesi, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması ve hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaktır. Sinir sistemi sağlığınız için yanınızdayız.
Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Nöroloji bölümü, sinir sistemi ve kasları etkileyen birçok farklı hastalık ve durumun tanı ve tedavisini üstlenir. En sık karşılaşılan nörolojik hastalıklar arasında şunlar yer alır:
- **Migren ve Baş Ağrısı**: Migren, tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları ile karakterize kronik bir nörolojik hastalıktır. Migren, ışığa ve sese duyarlılık, mide bulantısı ve bazen ışık çakmaları, görmede bulanıklık gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
- **Epilepsi (Sara Hastalığı)**: Epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu oluşan nöbetlerle karakterize bir hastalıktır. Epileptik nöbetler, bilinç kaybı ve kasılmalar gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
- **Felç (İnme)**: Beyin damarlarındaki tıkanıklık veya kanama sonucu beyne yeterli kan akışının sağlanamaması durumu felç olarak adlandırılır. Felç, etkilenen beyin bölgesine göre vücudun bir tarafında güçsüzlük, konuşma güçlüğü, görme kaybı, hafıza bozukluğu, denge kaybı gibi çok çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Erken müdahale, felç tedavisinde son derece önemlidir.
- **Parkinson Hastalığı**: Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan, hareketlerde yavaşlama, titreme ve denge problemleri gibi belirtilerle karakterize bir hastalıktır.
- **Multipl Skleroz (MS)**: MS, bağışıklık sisteminin merkezi sinir sistemine saldırması sonucu sinirlerde hasar oluşmasına neden olan kronik bir hastalıktır. Görme problemleri, kas güçsüzlüğü, denge kaybı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
- **Kas ve Sinir Hastalıkları (Nöromuskuler hastalıklar) **: Güç kaybı, kas ağrısı, kramp, kasılma, seyirme, kas erimesi,uyuşukluk, hissizlik, karıncalanma,yanma, batma, iğnelenme, göz kapağı düşüklüğü, gün içinde artan bitkinlik, çift görme, yutma ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterir. En sık görülen nöromuskuler hastalıklar arasında; motor nöron hastalıkları [(Amyotrofik lateral skleroz (ALS), Spinal musküler atrofi (SMA)], periferik sinir hastalıkları [(Ailesel geçişli ve edinsel nöropatiler (diyabetik nöropati, immün nöropati)], kas-sinir kavşağı Hastalıkları (Miyastenia Gravis, Lambert-Eaton miyastenik sendrom, Konjenital miyastenik sendromlar), kas hastalıkları (Miyopatiler) [(Herediter kas hastalıkları (musküler distrofiler), Edinsel kas hastalıkları (miyozitler)] sayılabilir.
- **Demans (bunama) **: Hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir. Demans ile seyreden bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken (Alzheimer gibi), bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır (Tiroid hastalıkları, vitamin eksikliği gibi). Alzheimer hastalığı, damar tıkanıklığına bağlı demans, Parkinson hastalığına bağlı demans, Lewy cisimcikli demans, Frontotemporal demans, Creutzfeld-jacob hastalığı, normal basınçlı hidrosefali, Hungtington hastalığı, tümörler, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri ve hormon hastalıkları demans tablosunun eşlik ettiği hastalıklardandır.
- **Nöroftalmolojik hastalıklar**:; gözün beyin ile olan ilişkisini inceleyen, göz ve sinir sisteminin ortak hastalıklarını değerlendirir. Görme kaybı, görme alanında daralma, renk görme bozuklukları, görme alanında görülemeyen bir gölge, çift görme, göz etrafında ağrı, göz bebeklerinin büyüklüklerinin birbirinden farklı olması, yüzde kasılmalar, baş ağrısı ve göz kapağı düşüklüğü gibi belirtilerle kendini gösterir.